Wooden Carving House - Ho Viet Vinh Architect & Partners

For generations, the wood carving skills of Hue carpenters have been recorded in history. Embossed strokes on the arms, upper, piercing, tickle have revealed the subtlety that lies in each wood grain. The touch is really delicate, when the chisel touches the wood grain to remove the excess, the shape of the phoenix flowers and leaves appears in the emptiness of space. The touch of the wooden panel is not simple, the dual frame system creates a “layer overlap”, creating space depth, turning the limit into infinity. Thanks to these decorations, Hue’s palaces, temples, palaces, mausoleums and houses have transcended material limitations to reach the heights of emotional art to become a UNESCO World Heritage. The proud lies in the delicately carved soul of the talented craftsman from all over the country, wanting to offer beauty to the Buddhas, the Kings and the Ancestors.

PROJECT INFO

Type:Garden House  
Year:2012
Location:Thu Duc City
Team:  Ho Viet Vinh
Duong Dinh Vinh

Next project | RETREAT HOME

Nestled quietly under the canopy of the coconut forest swaying in the gentle breeze, the simple house comes into existence thanks to the reflections of the dawn sunlight. The house has a simple modern look, inheriting the shape of a traditional house with 3 compartments and 2 wings, with a large veranda surrounding it. The veranda is a transitional space and acts as a climate regulator for the whole house. Not only that, but it is also a place where countless activities connect people with the surrounding open space. The rooms all open to the garden and the doorways pull the garden into its deepest recesses. The nuanced transitions of time and space also take place in the cut of this patio.

Next project | Zen Garden

Zen garden carries the breath of nature, located in the coniferous forest, receiving the morning sun, immersed in the coolness of the beach. People move in free space without being constrained by position and frame of reference. The displacement no longer depends on the inside, the lower, the high and the low. Heaven and earth, plants, flowers, people become one, each step carries the breath of the pure land.

Listenning to the rain patio
Shadow of Light
Breath of Stone
Reincarnation

Next project | The AMBIGUITY Space

Space in Between
The layered space by buildings

Next project | Mine Art Gallery

Cam Pha coal mine was established by the French in 1886 with the name Société Francais des Charbonneges du Tonkin under King Tu Duc. The stratigraphic structure of the coal mine is deepened in the shape of deep underground terraces. The coal seams gradually revealed themselves in the light that cut through the valley. The jet black color of greed mixed with the reddish brown color of the earth and the dry dust in the air: all blended to create abstract colors tinged with depth. The project is inspired by the block of coal seams that overlap in opposite directions. An inverted image of the coal seam structure to represent the remaining void. Construction materials are taken from coal seams to form stacked bricks. Space, materials and scenery seem to blend together to create the mood of the miners.

PROJECT INFO

Type:Gallery  
Year:2016
Location:Campha City  
Team:Ho Viet Vinh
Mai Que Vu  

Next project | The VIDE Villa

VIDE Front Facade
VIDE Section
VIDE Sketches

Next project | Glay Pottery Gallery

Inspired by Professor Thai Kim Lan’s collection of more than 7000 ceramic artifacts recovered from the Perfume River, an idea was born to revitalize the artifacts to match their value. All ceramic products are born from the earth and mature through fire. The heat of the fire has hardened the earth to the test of time. Dark red painted steel will represent this tempering property. The contrasting pairs of hot-cold, hard-soft are applied in the language of placement to highlight the value of time and place.

PROJECT INFO

Type:Art Gallery
Year:2019
Location: Thai Kim Lan Garden house
Team:Ho Viet Vinh
Tran Thu Ha  

Next project | S T I L L N E S S

HO TRAM
2019

Size
450 Sq.m

Project Team
Ho Viet Vinh, Tran Thanh Hai, Tran Thi Thu Ha

Collaborators Quang Nhat Furniture, RitaVo Company, KOHLER

Next project | Dragon d’Annam

The Dragon d’Annam is a place where the mountains and the sea come together, standing between the South and the North, the land is high, the mountains and rivers are surrounding. In waterways, there are Thuan An and Tu Hien the mouth of the sea bay,  which are deep and dangerous; by road, Hoanh Son and Hai Van gates are blocked; The great river opens  the front, the high mountain protects  the back, the adoration dragon and guard tiger, the place is solid, it is arranged by heaven and earth, it is truly the king's capital.
Source: According to the national history of the Nguyen Dynasty

Description

Exucuted in April 2020.

Styles

Lyrical Abstract

Technique

Acrylic on Canvas

Dimensions

97 Wx 130  H x 4 D cm

The authenticity of this work has been confirmed by the HVV Architect &Partners. A certificate of authenticity maybe delivered by the Company upon request to the buyer.

Vinhho Biography

Ho Viet Vinh, a Vietnamese, graduated with a Bachelor of Architecture degree in 1995 from the University of Architecture of Ho Chi Minh city, Viet Nam; he received the award for the creative design in the Final Year. He is a Registered Architect in Viet Nam and also a Registered Urban Planner in Ho Chi Minh city, as well as a Member of Association of Architects and Urban planners of Viet Nam. Ho Viet Vinh career began in 1995 when he did some competitions in Ho Chi Minh city. He becomes lecturer of Urban planning Department of University of Architecture in 1995. In 1998 He received second prize of international competition held by Summer workshop of Cergy Pontoise-France with subject “Ho Chi Minh city and Saigon river”. In 2005 He awarded special prize of international competition held by Summer workshop of Cergy Pontoise-France with subject “Can Gio Emotional city”. In 2010 he participated the International Visistor Leadership Program of USA in subject Sustainable Urban Planning. In 2015 He is choosen by Lebadang Creative Foundation to design the Lebadang Memory Space Museum in Hue.  It was at this time that He becomes Director of that Fund.

Next project | Melaleuca Forest

Description

Exucuted in April 2020.

Styles

Lyrical Abstract

Technique

Acrylic on Canvas

Dimensions

100 W x 100 H x 5 D cm

The authenticity of this work has been confirmed by the HVV Architect &Partners. A certificate of authenticity maybe delivered by the Company upon request to the buyer.

Vinhho Biography

Ho Viet Vinh, a Vietnamese, graduated with a Bachelor of Architecture degree in 1995 from the University of Architecture of Ho Chi Minh city, Viet Nam; he received the award for the creative design in the Final Year. He is a Registered Architect in Viet Nam and also a Registered Urban Planner in Ho Chi Minh city, as well as a Member of Association of Architects and Urban planners of Viet Nam. Ho Viet Vinh career began in 1995 when he did some competitions in Ho Chi Minh city. He becomes lecturer of Urban planning Department of University of Architecture in 1995. In 1998 He received second prize of international competition held by Summer workshop of Cergy Pontoise-France with subject “Ho Chi Minh city and Saigon river”. In 2005 He awarded special prize of international competition held by Summer workshop of Cergy Pontoise-France with subject “Can Gio Emotional city”. In 2010 he participated the International Visistor Leadership Program of USA in subject Sustainable Urban Planning. In 2015 He is choosen by Lebadang Creative Foundation to design the Lebadang Memory Space Museum in Hue.  It was at this time that He becomes Director of that Fund.

Next project | CAN GIO EMOTIONAL CITY

Can Gio Clam beach panorama-Photo by Vinhho

The aim is to improve the links between Can Gio and other provinces such as Vung Tau. As the city of Ho Chi Minh gets bigger, more and more infrastructures are needed and the ecology of Can Gio could get damaged. A special emphasis is put on developing the links with nearby beach resort of Vung Tau. First, through a network of speedboats and later with the construction of a tunnel under the sea. While the Jury found the tunnel proposal to be highly arguable, they do acknowledge that the previous approved masterplan does not make enough provision for improving these links. Team 4 made those links a central objective.

Can Gio Master Plan

Another axis of development displayed by the team is the diversification of tourism activities. These could include walks or boat trips through the mangrove but also farms visits, beach activities and visits to nearby provinces made easily accessible with the new links. A project of reclaiming land to create two artificial islands just off the coast at the eastern and western end was also put forward by the team. These islands would host diverse tourism activities.

These objectives will not be met unless the infrastructure is improved. A system of speed transportation needs to be implemented. It should respect the environment and limit the pollution and it will bring Can Gio closer to nearby development areas. Fresh water needs to be supplied for citizens and tourists. A water collection and recycling system should be used to make better use of a precious resource and to avoid pollution of the water. Construction of eco houses will counter-balance the development of infrastructure. All other means of transport will also be environmentally friendly.

The project aims at enhancing the quality of life of the inhabitants of Can Gio. This will be achieved by retaining the activities of farming, and along the beach and by upgrading them. Locals will be encouraged to join the services, trade and production activities in order to serve the needs of tourism. Local traditional activities will be increased so people who live in the forest or on the beach or river can share their way of life. Many public spaces and associated activities of leisure and entertainment will be created.

The south of Can Gio along the beach will be developed and will pay particular attention to maintain links from the forest to the sea. There will be 6 types of links: an agricultural production axis, a commercial axis, a festival axis, a handicraft village axis, a traditional market axis and a public space axis.

The ultimate goal of this proposal is to enhance people’s senses and emotion, thus creating an ‘emotional city’. Visitors and locals alike will be able to listen to the sound of the forest and to the sound of the beach They will enjoy spectacular views of the sea and of the forest. They will swim and touch the waves or touch the forest. They can smell the air of the sea and discover the complex fragrances of the mangrove. They can taste the local production of seafood from the river or from the sea. Their emotions will be enhanced by the history, the culture and the tradition of Can Gio.

Ho Viet Vinh – Leader Architect, Urban Planner
Pham Phu Cuong – Architect
Nguyen Hong Minh – Architect
Hoang Anh Tu – Architect, Urban Planner
Pham Anh Tuan – Architect, Urban Planner
Nguyen Anh Tuan – Architect, Landscape Architect

Team 4, being composed of Vietnamese professionals only, Leader by Architect Ho Viet Vinh, had very strong insights about the future of Can Gio. It set itself a number of objectives to be achieved through the development of Can Gio. These included the protection of the mangrove, including both the core and transition area, to make full use of the local production activities and to develop them, to protect the water from pollution from the Saigon-Dong Nai river and from the sea.

Team 4 was awarded a special mention by the Workshops of Cergy- Pontoise.