Maison de Corail - Ho Viet Vinh Architect & Partners


Maison de Corail

A PRIVATE CONTEMPORARY ART HOUSE, THE MOST MAGNIFICENT, STATE-OF-THE-ART AND UNIQUE ONE IN SOUTHERN VIETNAM.

The concept of the project is a hybrid space, there is no determination or boundaries. We want a space that integrates botany, meditation and art where people can feel free to take care of themselves, slowly with relaxation. Using nostalgia and natural matter, crafted by artisan hands, paintings that desire to finding beauty in imperfection but real environments. The facade make by breezeway blocks to allow sun and wind in, to avoid artificial air conditioning systems. The general purpose is to create a minimalist lifestyle in which a slow passing of time. The lava stones react shades to the sunlight movement along the day. Various forms are manifested by the light gradually moving. A spiral staircase along the courtyard has a rendered banister and concrete treads. It leads up to an open art workshop and meditation space.



“Ẩn tàng chốn lạ mà quen
Lá chen mây trắng hoa chèn sắc hương
Ngõ vương ánh nắng qua đường
Yêu thương đọng lại khu vườn ngày xưa.”



“Strange but familiar hidden place

Leaves insert flowers into white clouds

Light alley across the street

Love leaves the old garden. ”

Architect Ho Viet Vinh



















































































































































PROJECT INFO
Type:Residential
Year:2020
Location:Ho Tram, Ba Ria Vung Tau
Team:Ho Viet Vinh
Tran Thanh Hai
Le Van Thoi
Ngo Dang Linh
Contractor:Cuong Quang Construction
Interior Designer:Ho Viet Vinh
Photographer:Ho Viet Vinh
Structural Engineer:Nam Viet





Next project | RETREAT HOME

Nestled quietly under the canopy of the coconut forest swaying in the gentle breeze, the simple house comes into existence thanks to the reflections of the dawn sunlight. The house has a simple modern look, inheriting the shape of a traditional house with 3 compartments and 2 wings, with a large veranda surrounding it. The veranda is a transitional space and acts as a climate regulator for the whole house. Not only that, but it is also a place where countless activities connect people with the surrounding open space. The rooms all open to the garden and the doorways pull the garden into its deepest recesses. The nuanced transitions of time and space also take place in the cut of this patio.

Next project | Lake Community PARK

LAKE  COMMUNITY PARK based on five core values such as:

1.         Green lung with water surface of the whole area over 23% and natural coverage of over 16%;  

2.         Central location connecting to neighboring areas and the center of Hue city;

3.         Transport hubs (TOD) combined with national highways, railways and aviation systems;

4.         Balanced space between ecological, agricultural and eco-residential areas.

5.         Increased land use value by diversifying functional based on ecological footprint.

Next project | Forest Station

Returning to the forest is like being immersed in pure silence. Each breeze caressing the skin penetrates deep into each cell to wake up the body after a long deep sleep. The breath slowly fills all the skin, making the whole body immersed in the sweetness of heaven and earth. Returning to that place is the way returning your true home.

Returning to the forest is like being immersed in pure silence. Each breeze caressing the skin penetrates deep into each cell to wake up the body after a long deep sleep. The breath slowly fills all the skin, making the whole body immersed in the sweetness of heaven and earth. Returning to that place is the way returning your true home.

Type:Art Studio  
Year:2021
Location:Suoi Rao
Team:Ho Viet Vinh
Quynh Nguyen
Nhat Nguyen
Ngo Dang Linh

Next project | Cape of Rapids

Description

Exucuted in April 2020.

Styles

Lyrical Abstract

Technique

Acrylic on Canvas

Dimensions

100 Wx 100 H x 5 D cm

The authenticity of this work has been confirmed by the HVV Architect &Partners. A certificate of authenticity maybe delivered by the Company upon request to the buyer.

Vinhho Biography

Ho Viet Vinh, a Vietnamese, graduated with a Bachelor of Architecture degree in 1995 from the University of Architecture of Ho Chi Minh city, Viet Nam; he received the award for the creative design in the Final Year. He is a Registered Architect in Viet Nam and also a Registered Urban Planner in Ho Chi Minh city, as well as a Member of Association of Architects and Urban planners of Viet Nam. Ho Viet Vinh career began in 1995 when he did some competitions in Ho Chi Minh city. He becomes lecturer of Urban planning Department of University of Architecture in 1995. In 1998 He received second prize of international competition held by Summer workshop of Cergy Pontoise-France with subject “Ho Chi Minh city and Saigon river”. In 2005 He awarded special prize of international competition held by Summer workshop of Cergy Pontoise-France with subject “Can Gio Emotional city”. In 2010 he participated the International Visistor Leadership Program of USA in subject Sustainable Urban Planning. In 2015 He is choosen by Lebadang Creative Foundation to design the Lebadang Memory Space Museum in Hue.  It was at this time that He becomes Director of that Fund.

Next project | Vertical Green Highrise

The high-class Condotel hotel complex creates a connection with the tourist landscape of Cap Saint-Jaques beach, connecting with the coast and surrounding urban public activities, creating an attractive destination for tourists and users. An open space with a variety of services will become a public space where shopping-entertainment-rest and relaxation activities will take place day and night. The complex of 2 towers with 40-storey and 10-storey service podiums with a total usable area of ​​up to 130,000 sq.m will create vibrancy for Cap Saint-Jaques beach city. Active spaces with expansive views of the sea will create a connection between the building and the surrounding beautiful landscape. All functional spaces are open and filled with sunlight, green grass and harmonize with the surrounding sky and deep blue ocean. The system of squares, flower gardens, waterfalls, green walls will create attractiveness for the project.

PROJECT INFO

Type:Highrise Tower  
Year:2016
Location:Cap Saint Jacques  
Team:Ho Viet Vinh
Pham Tu  

Next project | The Ideas competition for Thu Thiem Master Plan

The idea for the Thu Thiem master plan is to create a peninsula filled with trees and water. The urban spatial morphological structure is towards the average spatial scale in harmony with the existing urban space scale. The central square is connected by canals that lead the flow through the wetland forest. Surrounding the Saigon River are open parks, creating a gap connecting with the high-density  urban space on the west bank of the Saigon River.

The idea of ​​​​the master plan of the Thu Thiem new urban center has surpassed more than 29 other contest projects (14 international and 15 Vietnamese), becoming one of the projects that won the high prize after the project selected by SASKI Inc. Company.  Some ideas of this alternative have been added in the detail planning of the concept of SASAKI.

The selection committee includes famous urban experts at home and abroad such as: Professor John Lang-New South Wales, Professor William S.W. Lim-Singapore, Prof. Nguyen The Ba, Prof. Nguyen Manh Thu, …).

The late Prime Minister Vo Van Kiet looked at the plan

PROJECT INFO

Type:Urban planning
Area730 hectar
Year:2003
Location:District 2, Ho Chi Minh City
Team:Professor Nguyen Trong Hoa
Master of Urban plannning Ho Viet Vinh

Next project | Dragon d’Annam

The Dragon d’Annam is a place where the mountains and the sea come together, standing between the South and the North, the land is high, the mountains and rivers are surrounding. In waterways, there are Thuan An and Tu Hien the mouth of the sea bay,  which are deep and dangerous; by road, Hoanh Son and Hai Van gates are blocked; The great river opens  the front, the high mountain protects  the back, the adoration dragon and guard tiger, the place is solid, it is arranged by heaven and earth, it is truly the king's capital.
Source: According to the national history of the Nguyen Dynasty

Description

Exucuted in April 2020.

Styles

Lyrical Abstract

Technique

Acrylic on Canvas

Dimensions

97 Wx 130  H x 4 D cm

The authenticity of this work has been confirmed by the HVV Architect &Partners. A certificate of authenticity maybe delivered by the Company upon request to the buyer.

Vinhho Biography

Ho Viet Vinh, a Vietnamese, graduated with a Bachelor of Architecture degree in 1995 from the University of Architecture of Ho Chi Minh city, Viet Nam; he received the award for the creative design in the Final Year. He is a Registered Architect in Viet Nam and also a Registered Urban Planner in Ho Chi Minh city, as well as a Member of Association of Architects and Urban planners of Viet Nam. Ho Viet Vinh career began in 1995 when he did some competitions in Ho Chi Minh city. He becomes lecturer of Urban planning Department of University of Architecture in 1995. In 1998 He received second prize of international competition held by Summer workshop of Cergy Pontoise-France with subject “Ho Chi Minh city and Saigon river”. In 2005 He awarded special prize of international competition held by Summer workshop of Cergy Pontoise-France with subject “Can Gio Emotional city”. In 2010 he participated the International Visistor Leadership Program of USA in subject Sustainable Urban Planning. In 2015 He is choosen by Lebadang Creative Foundation to design the Lebadang Memory Space Museum in Hue.  It was at this time that He becomes Director of that Fund.

Next project | Forest rain

Forest rain


Streams of water flowed horizontally like a loom, drawing horizontal lines across the sky. The thick fog hides a forest in the dark night.


“Water jets are arranged vertically and horizontally,

Engraving a painting.”

Ho Viet Vinh.2020

Description

Exucuted in April 2020.

Styles

Lyrical Abstract

Technique

Acrylic on Canvas

Dimensions

97 Wx 130  H x 4 D cm

The authenticity of this work has been confirmed by the HVV Architect &Partners. A certificate of authenticity maybe delivered by the Company upon request to the buyer.

Vinhho Biography

Ho Viet Vinh, a Vietnamese, graduated with a Bachelor of Architecture degree in 1995 from the University of Architecture of Ho Chi Minh city, Viet Nam; he received the award for the creative design in the Final Year. He is a Registered Architect in Viet Nam and also a Registered Urban Planner in Ho Chi Minh city, as well as a Member of Association of Architects and Urban planners of Viet Nam. Ho Viet Vinh career began in 1995 when he did some competitions in Ho Chi Minh city. He becomes lecturer of Urban planning Department of University of Architecture in 1995. In 1998 He received second prize of international competition held by Summer workshop of Cergy Pontoise-France with subject “Ho Chi Minh city and Saigon river”. In 2005 He awarded special prize of international competition held by Summer workshop of Cergy Pontoise-France with subject “Can Gio Emotional city”. In 2010 he participated the International Visistor Leadership Program of USA in subject Sustainable Urban Planning. In 2015 He is choosen by Lebadang Creative Foundation to design the Lebadang Memory Space Museum in Hue.  It was at this time that He becomes Director of that Fund.

Next project | Mine Art Gallery

Cam Pha coal mine was established by the French in 1886 with the name Société Francais des Charbonneges du Tonkin under King Tu Duc. The stratigraphic structure of the coal mine is deepened in the shape of deep underground terraces. The coal seams gradually revealed themselves in the light that cut through the valley. The jet black color of greed mixed with the reddish brown color of the earth and the dry dust in the air: all blended to create abstract colors tinged with depth. The project is inspired by the block of coal seams that overlap in opposite directions. An inverted image of the coal seam structure to represent the remaining void. Construction materials are taken from coal seams to form stacked bricks. Space, materials and scenery seem to blend together to create the mood of the miners.

PROJECT INFO

Type:Gallery  
Year:2016
Location:Campha City  
Team:Ho Viet Vinh
Mai Que Vu  

Next project | CLOUD

Solid and rough are the emotions of BAOLOC. Spatial topography consists of interlaced hills, layers hidden under layers of cold pine forests. In that autumn silence, the clouds are the witch who transforms to soften the rough, dry and cold.

C L O U D

Solid and rough are the emotions of BAOLOC. Spatial topography consists of interlaced hills, layers hidden under layers of cold pine forests. In that autumn silence, the clouds are the witch who transforms to soften the rough, dry and cold.

CLOUD
 
“Following the wind, the stream flows in all directions,
 
The foggy road is dotted with flying dew drops.
 
Love is drunk at night in dreams,
 
Filled with the call of the human realm.”
  
Vinhho.2022

Next project | Majestic Hotel Renovation

Established by Hui-Bon-Hoa company (the owner was a Chinese-Vietnamese called Uncle Hoa).Situated right on the corner of Catinat Street (now Dong Khoi Street) and Quai de Belgique Street (now Ton Duc Thang Street). Carrying the then favorite baroque architecture style, the hotel became one of the most elegant and impressive buildings in Saigon after it was finished in 1925. Majestic had three stories and 44 bedrooms, according to a French architect’s original design.In 1948, the Indochina Tourism & Exhibition Department directed by French man Franchini Mathieu bought the ground and first floors of the hotel and rented 44 rooms in 30 years. The hotel was ranked five stars in 2007. Work on two new towers of the hotel on Nguyen Hue Street started in July 2011 to add 353 new rooms. Through a long time of using the space and modern equipment have distorted the value of the building. The task of designing and renovating is to create luxury and recall the feelings of the famous Indochinese architecture once in ancien Saigon.